Conexiuni

O sursă de încredere

Job vs. „no job” pe perioada studiilor

Experiența mi-a demonstrat că este bine să faci „ceva” pe perioada studiilor fie ele universitare, liceale sau primare pentru că numai așa vei reuși să descoperi ce anume ți se potrivește cu adevărat. În plus, jobul pe parcursul studiilor înseamnă libertate financiară, căpătarea statutului de persoană independentă, consolidarea experienței în muncă, deschiderea porților către networking, crearea unor legături de business necesare și facilitarea sinergiei dintre conceptele teoretice, învățate la școală și practică. În același timp, jobul în timpul facultății înseamnă lipsa resurselor de timp și energie acordate familiei și prietenilor, mai puțin timp pentru studiu, dispersia priorităților și obiectivelor, încurajarea forței de muncă ieftine, limitarea sferei de acțiune în ceea ce privește implicarea în proiecte studențești, organizații, concursuri, cursuri opționale la universitare.

 

Unii susțin jobul pe perioada studiilor, alții nu, fiecare în funcție de experiența din facultate și de domeniul pe care îl studiază. De exemplu, Ana Maria Lebădă iubește foarte tare antropologia pe care în prezent o studiază la Universitatea Columbia, New York. O tânără pasionată aproape nebunește de antropologie a ales să nu facă nimic altceva pe perioada studiilor și astfel și-a dedicat tot timpul ei „marii iubiri” și visului ei, New York, pe care acum îl numește „my home”. Ana Maria a făcut sacrificii enorme pentru a ajunge la universitate plecând din România fără nici un ban în buzunar, urmându-și chemarea și spunându-și în sinea ei „dacă vrei poți”. Probabil această studentă curajoasă va ajunge cândva un profesionist de excepție. Un alt exemplu este doctorul de origine palestiniană, dr. Raed Arafat, care povestește cu entuziasm că cea mai frumoasă perioadă din facultate, ca student la facultatea de medicină din Târgu Mureș, a fost pentru el perioada în care a început să lucreze, în anul trei de facultate, la o clinică de chirurgie. Apoi a lucrat într-o echipă de primiri urgențe ce se deplasau la domiciliu pentru intervenții de chirurgie vasculară. Experiența acestui medic a început, de fapt, la vârsta de 14 ani când, pe perioada vacanțelor de vară, mergea la spital și își hrănea pasiunea nebună pentru medicină.

Așadar, alegerea sau nu a jobului pe perioada studiilor este opțiunea fiecărui student în parte, în funcție de prioritățile și nevoile lui. Traiectoria ta este unică. Unde vrei să ajungi? Cât te costă în bani, timp, educație? Cât de lung și de anevoios este drumul? Merită sau nu? Care sunt riscurile? Răspunsurile acestor întrebări te vor ajuta să îți dai seama dacă vrei sau nu vrei să ai un job pe perioada studiilor.

Miruna Popazu

Comments are closed.

Subscribe to email feed

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Twitter updates

No public Twitter messages.