Conexiuni

O sursă de încredere

Nomofobia

Cu toţii ştim că aceasta este o eră a telefoanelor mobile în care ne cufundăm cu ochii în telefonul mobil şi ne pierdem în lumea virtuală. Tocmai de aceea, specialiştii au pus un diagnostic acestei “boli” a zilelor noastre şi anume: nomofobia. Această “boală”, care provine din prescurtarea cuvintelor „no mobile phone” se manifestă prin teama de a rămâne fără telefon mobil, şi dacă ar fi să ne luăm după tinerii din ziua de azi (şi nu numai), există tot mai multe persoane care suferă de nomofobie. Nomofobia are anumite simpotome, astfel încât, dacă te regăseşti printre acestea, atunci ar trebui să te gândeşti la ce impact are lumea virtuală pentru tine şi cât de mult te-ai îndepărtat de realitate.

Eşti nomofob dacă:

  • primul lucru pe care îl faci atunci când te trezeşti este să iei telefonul în mână şi să dai scroll pe pagina de Facebook sau să postezi un mesaj cu „Bună dimineaţa!”, pentru a vedea toată lumea faptul că te-ai trezit şi că te pot contacta.
  •  stai pe telefon în pauza de la job, în timpul job-ului, în maşină, în timp ce mănânci sau atunci când ieşi cu prietenii.
  • pui pe Instagram poze cu micul-dejun, prânzul, cina şi gustările dintre mese.
  • îţi verifici telefonul din 5 în 5 minute, chiar dacă acesta nu sună sau ştii că nu ai primit niciun mesaj.
  • preferi să te uiţi de două – trei ori peste aceleaşi postări, de pe Facebook, decât să citeşti o carte sau să ai alte activităţi.
  • scrii mesaje când mergi pe stradă, fără a mai fi atent la ce se întâmplă în jurul tău, astfel încât te poate călca o maşină, te poţi lovi de oameni sau te poţi împiedica. Etc.

Cu siguranţă, mulţi tineri se regăsesc printre aceste rânduri şi suferă de nomofobie deoarece este greu, în aceste vremuri, să nu ştim ce mai fac prietenii de pe Facebook sau să nu verificăm, tot mai des, ce se întâmpplă pe Internet. Însă, telefonul a devenit un obiect tot mai util, în special pentru cei care lucrează în social media sau au un job care presupune verificarea constantă a e-mail-ului sau a altor reţele sociale.

Este greu să nu fii conectat la lumea din spatele ecranului, fie el al telefonul, tabletei, calculatorului. Dacă lipseşti câteva ore de pe reţelele sociale rişti să pierzi foarte multe informaţii, iar proximitatea este  importantă în social media. Chiar dacă recunoaştem sau nu, lumea virtuală ne-a acaparat mai mult decât realitatea şi ceea ce ne înconjoară. Cu toate acestea trebuie să acceptăm faptul că este greu să uităm de lumea virtuală atâta timp cât aceasta ne oferă aproape tot ceea ce credem că ne dorim. (Sursa foto: appirio.com)

Tatiana Alexandra Vică

 

Comments are closed.

Subscribe to email feed

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Twitter updates

No public Twitter messages.