Conexiuni

O sursă de încredere

Instagram și depresia

De la apariția Web 2.0, oamenii au devenit din ce în ce mai obsedați de propria imagine. Caută atenția prin like-uri și share-uri și și-au creat un spațiu virtual de defulare, unde pot fi departe de realitatea mai puțin perfectă la care sunt expuși. Cu instrumente precum smartphone-uri cu calități ultra-performante, oricine își poate manipula propria imagine prin simpla apăsare a unor butoane.

Conform unor studii recente, Instagram-ul este una dintre cele mai depresive rețele de socializare. Fiind bazată pe distribuirea e fotografii, deformarea realității prin imagini create și prelucrate poate fi mult mai mare decât în alte rețele. Filtrele folosite prin Instagram sunt create pentru a face realitatea să arate mult mai bine decât este. Coroborând aceste optiuni cu capacitatea de decontextualizare a fotografiilor, Instagram-ul devine un instrument perfect de auto-promovare și construire a unui alter-ego perfect. Acest lucru însă provoacă depresie. Spre exemplu, în timp ce aștept să vină metroul, după o zi groaznică, începută mult prea devreme, îmi deschid smartphone-ul să văd ce s-a mai postat pe Instagram. Dând scroll printre fotografii, poți vedea cum niște macaroane cu brânză banale se transformă într-o chestiune simandicoasă, cum un el și o ea se îmbrățișează într-o lumină idilică, cum altcineva se plimbă pe o stradă unde pomii au niște frunze de un verde ireal. Ce se gândește privitorul? “Viața mea e groaznică, trece pe lângă mine, în timp ce toți oamenii aștia pe care îi urmăresc (atenție! – urmăresc!) o duc incredibil de bine”. Fals. Realitaeta nu are nicio legătură cu Instagram-ul. În realitate, în farfurie sunt niște macaroane cu brânză obișnuite, cei doi care se sărută idilic în poză e posibil să se fi certat în timp ce unul din ei a postat poza respectivă, iar copaci cu frunze atât de verzi chiar e posibil să nu existe decât în Photoshop, așa că n-are sens să-i caute nimeni pe străzi  Din păcate, până privitorul ajunge să se gândească la realitate, nebuloasa imaginilor l-a prins. Imaginile i-au adormit rațiunea și i-au provocat emoții: tristețe, nemulțumire, invidie. Emoțiile nu pot fi controlate – ele sunt stârnite și abia apoi, cu mai mult sau mai puțin efort, pot fi îmblânzite de o gândire logică și raționale. Uneori, însă, prin infuzii frecvente de emoție indusă, se pot aduna reminiscențe care să îi provoace urmăritorului fidel de Instagram  și o depresie.

Prin urmare, feriți-vă de Măgăruș! Are filtre, o interfață simpatică și prietenoasă și te face să arăți mai bine decât în realitate. Poate că îi păcălește pe alții, dar, dimineața, când te uiți în oglindă, realitatea este foarte evidentă. Așa că mai bine te-ai obișnui cu ea și ai încerca să faci ce poți mai bun din ea.

Crina Ene

Comments are closed.

Subscribe to email feed

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Twitter updates

No public Twitter messages.