Conexiuni

O sursă de încredere

Libertatea de 1 Mai!

În anul 1889, Congresul Internaționalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Înternațională a Muncii, în memoria grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestații muncitorești. Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii, printre care și România. Puțini dintre noi cunoaștem istoricul acestei zile libere. Când eram copil, 1 mai însemna pentru mine zi liberă de la școală, iar asta îmi aducea o mare bucurie.

Pe parcurs, am înțeles de la cei din jurul meu că 1 mai înseamnă mai mult, o libertate absolută care se poate consuma numai în Vama Veche. Am încercat să aflu de ce Vama  de 1 mai, iar răspunsurile sunt evazive, și anume: Vama Veche e ceva ce nu se explică, totul se simte, terapie pentru suflet, rebeliune sau Vama  îți oferă o stare de zen. Cei care aleg să sărbătorească 1 mai în Vamă o fac pentru a se încărca cu ,,energii’’ cunoscute doar de ei, să danseze sub cerul liber iar marea să le fie martoră, să doarmă pe nisipul rece de la 6 dimineața, dar și pentru că este în trend. Altfel nu mi-ar fi ,,explodat’’news feed-ul de check-in-uri cu ,,feeling briza mării’’ și de poze făcute la mare. Cert este că pentru studenții români 1 mai petrecut în Vamă este o tradiție ce o respectă an de an. Cu toate că în ultimul timp a devenit o tradiție mult prea comercială și din spusele altora Vama Veche “nu mai e ce-a fost odată”. Modernismul a ajuns și în Vamă, umbreluțele și șezlongurile au luat locul corturilor, de aceea mulți se află dezamăgiți de această schimbare. Se pare că izul cotidian se resimte peste tot.

Alți români care petrec 1 mai departe de Vama Veche și anume la munte, în spațiile verzi de lângă orașe sau chiar în parcarea din spatele blocului, loc pentru grătar și bere se găsește oriunde, doar bună dispoziție să ai. Orice român sărbătorește această zi pentru a se elibera de stresul cotidian și pentru a ieși din rutina zilnică. O gură de aer proaspăt în afara zidurilor de beton te face să uiți de griji.

Personal nu fac ceva special de 1 mai, pentru mine e aceeași zi cu același soare pe cer.(Sursa foto: iconcert.ro)

Adriana Coforea

 

Comments are closed.

Subscribe to email feed

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Twitter updates

No public Twitter messages.