Conexiuni

O sursă de încredere

“Mintea opozabilă”, de Roger Martin

Între posibilitățile încă insuficient explorate ale minții umane se află și tehnici de gândire mai puțin obișnuite, unele aparent  paradoxale: capacitatea de a vedea ambele fațete ale unei probleme în același timp, gândirea în spirală sau cea de tip win-win, sau, în fine, capacitatea de a ordona în timp o strategie de acțiune până la ultima mișcare (aceasta din urmă, proprie șahiștilor).  În cartea “Mintea opozabilă”, Roger Martin ne propune un tipar de gândire pe care îl ilustrează cu decizii ale unor oameni de afaceri ale căror companii erau în pragul colapsului (decizii care s-au dovedit salvatoare). Astfel, mintea opozabilă este capabilă să accepte simultan variantele extreme și opuse de soluționare ale unei probleme, după care să găsească o soluție superioară, care integrează ambele extreme. Așadar, capacitatea de a gestiona tensiunea constructivă produsă de două idei opuse și să producă, în mod creativ, o nouă soluție care cuprinde ambele aspecte ireconciliabile de la care s-a plecat, se numește gândire integrativă.

Exemplele date în carte sunt utile nu doar pentru a arăta cum funcționează gândirea antreprenorială, dar și pentru a aduce puțin în prim-plan climatul marilor afacerilor internaționale și ale trăsăturilor de personalitate tipice business-man-ilor de tip occidental, care au lansat o adevărată cultură la nivel mondial (cultură care întârzie de mult prea multă vreme să prindă rădăcini în pierduta noastră țară balcanică). Pe de altă parte, climatul acesta poate fi și frustrant, într-un mediu cum este cel românesc, plin de atâtea limitări. Dar poate, și aici gândirea integrativă poate găsi soluții…

Mintea opozabilă-cum să te bucuri de succes prin gândire integrativă, de Roger Martin, Editura Publica București, 2013, 206 p.

Diana-Maria Cismaru

 

Comments are closed.

Subscribe to email feed

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Twitter updates

No public Twitter messages.