Conexiuni

O sursă de încredere

Noaptea muzeelor 2015

 Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment internațional inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, care a ajuns la cea de a 11-a ediție. În România coordonatorul acestui eveniment este Rețeaua Națională a Muzeelor. În această noapte muzeele din toată țara își deschid porțile cu evenimente culturale, expoziții speciale și concerte pentru a celebra alături de alte mii de instituții similare din Europa. Noaptea muzeelor reprezintă o sărbătoare a industriilor culturale și creative. De-a lungul timpului acestui eveniment i s-au alăturat și alte instituții: organizații culturale, galerii de artă, studiouri de creație etc.

Publicul bucureștean apreciază această sărbătoare, la care participă o varietate de vizitatori, de la copii până la adulți. Ei se pot bucura de mai multe spectacole printre care: Muzeul Național de Istorie de pe Calea Victoriei, a pregătit un concert de fanfară și o paradă de uniforme militare. Cei care vor vizita Muzeul Băncii Naționale vor putea admira lingouri de aur. De asemenea, în cimitirul Bellu va avea loc un concert inedit, în care artiștii Teatrului de Operetă ,,Ion Dacian’’ vor interpreta fragmente din spectacolele lor, printre care și ,,Fantoma de la operă’’. Pentru a parcurge un traseu facil a fost dezvoltată Aplicația Noaptea Muzeelor România, punând la dispoziția celor interesați harta muzeelor și clasificarea lor pe județe. În acest an circuitele muzeale vor fi în București, Iași și Galați. Cei care vor merge la Noaptea Muzeelor își pot dona obiecte personale însoțite de texte. Acestea vor fi colecționate și păstrate în muzee.

Pentru prima dată la acest eveniment vor exista și proteste, din cauza faptului că mai multe muzee din România au fost închise, mii de piese din colecțiile acestor muzee au fost retrocedate.  Acestea nu au fost considerate niciodată utile societății noastre. Însă, pot deveni dacă sunt ajutate.

Oricum ar fi, trebuie să luăm parte la acest eveniment, deoarece o dată pe an vedem realmente valorile noastre culturale și totodată e un bun prilej pentru a ne îmbogăți cultura.

Adriana Coforea

 

Comments are closed.

Subscribe to email feed

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Twitter updates

No public Twitter messages.