Conexiuni

O sursă de încredere

Student din provincie

 De-a lungul vieții studențești mereu a existat  un ,,student din provincie’’. De n-ar fi fost, nu s-ar fi auzit de viața tumultoasă a acestuia. A fi student din  provincie înseamnă a face față cu brio portofelului mai tot timpul gol, a stării de angoasă și lene din sesiune, nopților albe, discuțiilor telefonice cu mama și nu în ultimul rând borcanelor de zacuscă. Pentru a putea face față acestor ,,provocări’’, cineva s-a gândit să alimenteze prin umor sănătatea mintală a studenților, dar și pentru a le face cunoscută viața studenților din provincie celorlalți. Majoritatea dintre noi am auzit de acest proiect ,,Student din provincie’’, acele imagini colorate umplute cu texte umoristice cu privire la viața studenților. Cea care a inițiat acest proiect și se ocupă de el și în prezent este Ioana Cozma.

Mai departe urmează un interviu cu ea despre acest subiect.

Cum a început ,,Student din provincie’’?

Student din provincie a început din joacă: un proiect personal pe care să-l adaug la portofoliu. Flirtam de doi ani cu grafica și ilustrația digitală, iar Student din provincie era ocazia perfectă să îmi încerc șansele și cu copywriting-ul.

De unde a venit inspirația?

Inspirația mi-a venit din orașul meu natal, Piatra Neamț, unde mă aflam într-un weekend. Am ieșit la o plimbare prin orașul pustiu și mi-am dat seama că mi s-a făcut brusc dor de București. Mi-a venit în minte ideea ”Ai două case. Nu știi care-ți place mai mult” și descrierea ”Studenților din provincie li se întâmplă zilnic”; când am ajuns acasă, le-am transpus într-o imagine și așa am creat primul citat.

De cât timp activați în online cu acest proiect?

În noiembrie 2011 am postat primele imagini pe Tumblr (studentdinprovincie.tumblr.com), în ianuarie 2012 am creat pagina de Facebook (facebook.com/StudentDinProvincie), apoi mi-am adunat o echipă de oameni și, împreună,  în iunie 2012, am înființat site-ul www.studentdinprovincie.ro. Asta înseamnă cam 3 ani petrecuți în online, de la naștere până în momentul de față.

Rezultatele acestui proiect sunt cele așteptate de tine?

Rezultatele sunt mai mari decât cele așteptate de mine, având în vedere că Student din provincie a început ca o distracție și a ajuns un kit online de ajutor pentru studenți, cu sfaturi legate de unde să petreacă, la ce evenimente să meargă pentru distracţie sau dezvoltarea profesională, cu propuneri despre cum să îşi cheltuiască ultimul leu rămas în buzunar şi cu experienţe împărtăşite de alţi studenţi din care să se inspire sau să îşi facă anumite aşteptări legate de viaţa studenţească.

La început când ai inițiat acest proiect credeai că va deveni ceva serios sau era doar pentru fun?

Nimic din succesul proiectului nu a fost planificat. Au trecut 3 ani de zile și încă mă emoționează popularitatea lui și faptul că atât de mulți studenți se regăsesc în întâmplările postate zilnic, deși totul a început ca o joacă.

Te-ai gândit să extinzi acest proiect?

Student din provincie este într-o continuă extindere. Dacă la început se rezuma doar la citate despre viața studențească, pe parcurs s-a dezvoltat într-o comunitate și o platformă online care oferă tinerilor sfaturi și oportunități legate de carieră sau party-uri la care se pot distra. Pe lângă asta, încercăm cât mai mult să ne infiltrăm și în offline prin prezența la evenimente sau parteneriate cu diferite ONG-uri studențești. Colaborările cu branduri sunt, de asemenea, un punct central în creșterea proiectului, facilitând comunicarea între acestea și studenți prin diferite campanii.

Pe scurt tu cum vezi viața unui student din provincie?

Viața studentului venit din provincie să învețe în capitală e ca un drum inițiatic: învață să-și drămuiască banii, să conviețuiască zi de zi în cămin cu oameni noi, să treacă prin sesiuni stresante sau să-și gătească cele mai ieftine mese – și toate astea au scopul să-l transforme într-un adult funcțional. (Sursa: Ioana Cozma pentru revista Conexiuni.ro)

Adriana Coforea

Comments are closed.

Subscribe to email feed

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Twitter updates

No public Twitter messages.