Conexiuni

O sursă de încredere

Schimbare de paradigmă sau manipulare mediatică?

 Am hotărât cu greu să scriu acest articol din cauza fragilității limitei de percepție dintre normalitate și homofobie. În aceste zile circulă pe toate canalele de știri de pe mapamond informația conform careia poporul irlandez a înregistrat o victorie istorică. Este vorba despre Republica Irlanda unde în urma referendumului din 22 mai a devenit legală  căsătoria între persoanele de același sex, devenind prima țară din lume unde acest lucru se întâmplă în urma unui vot popular, și nu oricum, ci cu o prezență masivă la vot, fără precedent în istoria acestei țări.

Sigur că nu despre moralitate vreau să vă vorbesc în cele ce urmează și nici despre derapajele care au loc în societatea modernă, mai ales că această țară era recunoscută ca fiind printre cele mai conservatoare din Europa. Prin natura împrejurărilor m-am aflat la Dublin pe toată durata campaniei electorale. Interesant este că referendumul a avut 2 teme majore: coborârea pragului minim al vârstei de candidatură la președenție de la 35 de ani la 21 de ani, pe de o parte și legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex, pe de altă parte. Însăși alăturarea celor două teme de campanie poate constitui subiect de cancan. Toată campania electorală s-a purtat pe marginea celei de-a doua teme, cea care viza mariajul, asta poate și datorită faptului că Biserica Catolică a opus rezistentă cât a putut, în vreme ce guvernul și partidul de guvernământ au dat tonul susținerii necondiționate pentru “YES” cuplurilor de gay și lesbiene. Trebuie spus că modificarea privind coborârea pragului de vârstă pentru candidații la fotoliul de Președinte nu a trecut. Interesant , nu?

Dacă alăturarea celor două propuneri de modificare a constituției am considerat-o bizarerie tipic irlandeză, in cele ce urmează vreau să mă refer doar la campania de outdoor realizată  de cei care susțineau legalizarea căsătoriilor între parteneri de același sex. Aceasta a fost realizată într-un mod foarte inteligent și manipulator. Practic s-a desfășurat o campanie menită să deturneze ideologic rațiunea omului de rând trecut de prima tinerețe, ba dimpotrivă să-l mobilizeze și să-l facă să creadă că pune bazele unei noi ordini sociale, fără discriminare. Toate sloganurile promovate și afișate de susținătorii homosexualilor conțineau cuvântul “YES”, un cuvânt care de altfel exprimă o stare pozitivă, de acceptare, de confort psihic, fixând la nivel subliminal un acord fără justificare. Majoritatea panourilor afișate cuprindeau următoarele mesaje:  “Vote YES because marriage matters”, “Equality not Elitism. Vote YES”, “Vote Yes. Love thy neighbour”, “Vote YES for marriage equality”, “Vote YES for a more equal Ireland”, “Be the first. Vote YES for family”, “Secure Ireland’s Future. YES”, “YES Stability”, “Vote YES. Equality for Everybody”, “Vote YES for a fairer Ireland”.

Niciunul din aceste mesaje nu creează o legătură cauzală cu scopul intrinsec al scrutinului, ba dimpotrivă, te responsabilizeaza la o datorie cetățenească, aceea de a vota pentru un viitor mai bun. Poate așa se explică mobilizarea oamenilor la vot într-un procent nemaîntâlnit, de 61%, din care 62% au votat YES și 38% au votat NO. Oare să și-o fi schimbat irlandezii așa repede măsura moralității creștine, având în vedere că până în 1993 homosexualitatea era pedepsită? Oare echipele de campanie au descoperit tehnici revoluționare de contopire într-o perioadă foarte scurtă a celor două forme de publicitate, cea de informare și cea de convingere? Oare oamenii au votat  “YES” pentru mesajele din afișele de campanie sau pentru că agreează legalizarea căsătoriilor între partenerii de același sex? Oare în viitor imaginile promovate in campaniile electorale vor învinge mentalul colectiv?

Pentru că nu am găsit răspuns la aceste întrebări și vreau să încheiem într-o notă destinsă va mai spun că scrutinul s-a petrecut într-o atmosferă prietenească, fără cabine de vot închise și delimitate, iar acordul sau dezacordul ți-l puteai exprima desenând un “X” cu creionul pe buletinul de vot, în căsuța corespunzătoare. Obligatoriu cu creionul, altfel ți se anula votul.…oare nu e și asta bizar?  (Sursa foto: dcnews.ro)

George Brătulescu

Comments are closed.

Subscribe to email feed

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Twitter updates

No public Twitter messages.