Conexiuni

O sursă de încredere

Mentor = părinte

 Ne întâlnim din ce în ce mai des cu noțiunea de mentor, în cărți, în filme, la școală sau facultate. Auzim acest cuvânt și ne este din ce în ce mai comun cuvântul, mai ales că noi înșine ne cautăm, voit sau nu, unul sau mai mulți mentori. Dar ce este de fapt un mentor?

Conform http://dexonline.ro/: MÉNTOR, mentori, s. m. Conducător spiritual, povățuitor, îndrumător; preceptor, educator. ♦ Altoi dintr-o plantă bătrână grefat pe o plantă tânără pentru a-i transmite acesteia însușirile sale. – Din fr., lat. mentor, germ. Mentor. Dacă stăm să analizăm puțin definiția, ne vin involuntar în minte cel putin 2 persoane pe care le-am putea cataloga drept mentori. Oameni care ne-au inspirit, pe care i-am apreciat și cărora am fi dispuși să le mulțumim oricând. De la doamnele și domnii profesori, pe care poate nu îi iubeai atunci atât de mult dar pe care acum îi porți în minte și le multumești de fiecare dată când ai ocazia, sau alți oameni speciali pe care i-ai întalnit la un moment dat și care ți-au marcat viața într-un fel sau altul, toți ocupă un loc special în mintea noastră, sunt acei oameni la care ne gândim mereu cu mare drag.

Da, am avut și eu profesori speciali, da, am întâlnit și eu oameni frumoși care mi-au marcat într-un mod sau altul existența, dar totuși, adevărații mentori din viața mea au fost dintotdeauna cu mine. Nu este un subiect pe care să îl discut foarte des, este doar mândria mea, aceea de a avea niste parinți minunați!

Nu am fost niciodata genul de copil care să facă complimente părinților, sau să își exprime deschis sentimentele, ba dimpotrivă, dacă stau să mă gâdesc bine, nu le-am spus niciodată până acum exemplul frumos pe care mi l-au dat. Consider că oamenii care au avut norocul (pentru că este un mare noroc) de a vedea încă din primii ani de viață în familie ce înseamnă ambiția în cel mai bun sens al cuvântului, demnitatea, respectul de sine și față de ceilalți, modestia, umorul de calitate, o căsnicie fără certuri sau țipete, care au văzut ce înseamnă munca, disciplina dar și distracția, prietenia, dragostea pentru cărți, filme și sport, acei oameni sunt cu siguranță acum niște oameni fericiți. Sau cel puțin suntem aproape siguri că sunt.

Părinții nu ți-i alegi și nu trebuie să îi judeci, dar dacă ajungi să consideri mentori/exemple/modele, persoanele care ți-au dat viață, înseamnă că trebuie ești chiar un om norocos, cel mai norocos…și în momentul în care realizezi asta, spui doar atât: dragă mama, dragă tată, vă mulțumesc!

Teodora Drăgan

Comments are closed.

Subscribe to email feed

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Twitter updates

No public Twitter messages.