Conexiuni

O sursă de încredere

Chimia dintre viața personală și cea profesională

 Pe fiecare dintre noi ne preocupă atât viața personală, cât și cea profesională. E drept, unii dau mai multă importanță vieții personale decât celei profesionale sau invers, dar sunt și oameni care reușesc să mențină un echilibru între cele două. Pe aceștia din urmă îi admir. În goana aceasta după job-uri, reușite profesionale, satisfacție financiară, succes în carieră, uităm de cele mai multe ori de ceva esențial. Mai bine zis de cineva. Uităm de noi, iar noi, ca persoane, ca ființe umane, suntem cei mai importanți. Dacă suntem împliniți în plan personal, acest lucru se reflectă în toate celelalte aspecte ale vieții noastre, inclusiv în cel profesional. Trebuie să fim o prioritate pentru noi înșine!

Starea noastră de spirit, activitățile relaxante pe care le facem pentru a ne simți bine, relația armonioasă cu cei din familie, faptul că iubim, zâmbim și dăruim zâmbete… toate acestea ne fac să ne simțim bine, să ne simțim împliniți. Ne dorim însă și-o viață profesională cât mai reușită, iar pentru a triumfa suntem conștienți că e nevoie de timp, de eforturi, de sacrificii, ore și ore întregi dedicate acelei/acelor pasiuni care ne consumă. Și într-un fel, mai mult sau mai puțin conștient, renunțăm la ceva pentru altceva. Sunt zile în care nu putem ajunge la întâlnirea cu sufletul pereche, la ziua de naștere a celui mai bun prieten sau ne dăm seama că nu mai avem timp nici să terminăm de citit cartea începută acum o lună.

Sunt tot mai multe voci, unele dintre cele cu mare impact la public, care afirmă cu tărie că nu ai cum să te bucuri de o viață personală împlinită și să ai în paralel și succes profesional. Ori una, ori alta! Nu condamn cele spuse, însă consider că ține de fiecare dintre noi și de modul în care gestionăm cele două vieți, dacă le pot numi așa. Cel mai important este să ne îndeplinim dorințele, asumându-ne deciziile luate, pentru a fi fericiți.

Există oameni care și-au dorit dintotdeauna o familie numeroasă și frumoasă, iar pentru asta au lăsat de-o parte cariera și s-au axat pe împlinirea personală. Suntem diferiți, iar unii își doresc cu orice preț să triumfe în meseria aleasă. Cât timp urcă pe treptele spre succes și faimă, nu îi mai interesează nimeni și nimic. Pentru ei  ținta este mai importantă decât orice altceva. Nici ei nu pot fi condamnați! Mulți dintre aceștia nu-și doresc o familie, viața lor se rezumă la bucuriile de după semnarea unor contracte și plusurile salariale. Ei sunt fericiți cu viața pe care o duc, iar fericirea vine și din astfel de lucruri.

Dar de ce să nu încercăm să nu mai tratăm separat viața personală de cea profesională? Nu a zis nimeni că e ușor să le ai pe amândouă, dar când îți dorești ceva cu adevărat, faci tot posibilul să se realizeze. Să încercăm să ne oferim și bucuriile profesionale care ne fac să ne simțim oameni capabili, cu un cuvânt de spus, dar să nu uităm niciodată de noi și de cei dragi care ne sunt alături. Din punctul meu de vedere, viața personală face parte din viața profesională. Este ca și cum mergem pe stradă punând unul dintre picioare mereu înainte, iar celălalt rămâne în urmă. Nu putem înainta, pentru că e nevoie de o sincronizare între cele două. Este nevoie de o chimie. Și ea poate exista, în ceea ce privește viața personală și cea profesională. Omul și profesionistul pot fi unul și același. De ce să o ia pe drumuri diferite, când pot merge amândoi pe același drum în căutarea fericirii?

În fond, toți ne dorim să fim fericiți. Pentru fericire, însă, trebuie să luptăm în fiecare zi. După cum spunea George Coșbuc – „O luptă-i viața, deci te luptă!”

Marius Marin

Comments are closed.

Subscribe to email feed

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Twitter updates

No public Twitter messages.