Conexiuni

O sursă de încredere

O studenție ALTFEL

Primii pași pe care i-am făcut în studenție cu siguranță au fost cei mai grei. Nu îmi mai amintesc cum a fost pentru prima dată când am început să merg fără a fi ajutată de premergător sau de mâinile puternice ale tatălui, dar am simțit acum emoția și frica unui început. Început care ar fi trebuit să fie perfect. Cel puțin așa mi l-am planificat de-acasa. Și nu am fost singura. Cu toții cred că ne-am stabilit un plan bine pus la punct înainte de a păși pragul universității. Asta pentru că ne dorim să reușim, să ne croim un drum spre succes, să devenim mai buni cu fiecare zi petrecută într-un mediu menit să ne construiască din punct de vedere profesional, dar și personal.

Ei bine, cine credea că poate pleca cu un geamantan de informații, cunoștiinte, relații și tot amalgamul de care ai nevoie pentru a păși cu încredere în viitoarea carieră doar mergând zi de zi la cursurile facultății, țin să-l dezamăgesc, dar lucrurile nu stau chiar așa. A fi student nu înseamnă doar atât. Și suntem extrem de norocoși că se ivesc oportunități valoroase în anii de studenție. Important este să fii pe fază și să le ochești bine. Orice este în sfera ta de interes ar trebui să fie în lista priorităților. Conferințele, seminariile, workshop-urile, ONG-urile studențești, internship-urile chiar și job-urile part-time în domeniu, sunt cele care te vor ajuta să te construiești din punct de vedere profesional.

Nu putem nega faptul că universitatea are un rol primordial în dezvoltarea ta, însă abilitățile practice le poți acumula numai într-un mediu creat special pentru tineri interesați de un viitor de calitate. Este ideal să fii înconjurat de oameni care să te ajute să crești, lângă care poți să te încarci cu informații folositoare, de la care poți fura idei ce mai târziu te vor ajuta nici nu știi când. Iar aceste persoane pot fi găsite în locurile destinate unui domeniu specific, unde se va aduna un grup cu aceleași principii și valori. Nimic nu este mai fascinant decât să vezi că există oameni cu care îți poți împărtăși ideile, purta conversații inteligente și chiar derula proiecte.

Că tot veni vorba de proiecte… Niciun student nu ar trebui să stea ascuns în spatele scuzelor: ”am de învățat pentru curs, pentru seminar, nu am timp, am alte lucruri mai importante de făcut.” O listă a priorităților este esențială dacă vrei să ai satisfacție mai târziu. Nimic nu se compară cu sentimentul final pe care îl ai atunci când vezi rezultatul implicării tale într-un proiect fie al facultății, fie al vreunei asociații studențești. Și dacă mai ești și coordonator…atunci chiar ai dat lovitura! Nu e vorba de CV-ul tău care bineînțeles va deveni mai bogat, ci de faptul că ai trăit o experiență care te-a ajutat să îți dezvolți abilități de leadership, de lucru în echipă, te-a motivat și învățat ceva util.

În final, vreau să vă ”vând” un pont care mă ghidează pe mine în tot demersul studenției. Este vorba de 4 cuvinte reprezentative: Ambiție, Perserverență, Implicare, Pasiune. Acest ”dreptunghi” al valorilor este unul pe care orice tânăr ar trebui să și-l noteze în carnețel, în smarthpone și nu în ultimul rând în minte!

Ambiția este cheia oricărei reușite. Este calitatea care se va face remarcată de fiecare dată când este vorba de un început. Un om de succes este un om ambițios, care a vrut și a obținut!

Fără perseverență nu am putea lega punctul A de punctul B. Dacă vrei să te bucuri de o realizare trebuie să muncești continuu, să depui efort, nu doar să aștepți. Nimic nu va veni pur și simplu.

Un om implicat este un om mai fericit. Imaginează-ți cum ar fi să nu ai niciun scop pentru care să te trezești dimineața. Când ai proiecte interesante în care ești implicat ai un motiv mai bun pentru care să îți fructifici abilitățile.

Pune pasiune în orice lucru mic pe care-l faci! Pare un clișeu, însă acesta este lucrul care te va împlini sufletește. Nu multe sunt persoanele care se trezesc cu zâmbetul pe buze în diminețile în care trebuie să meargă la muncă. Imaginează-ți o carieră construită din pasiune… Este ideal! (Sursa foto: http://educaresydney.com.au/wp-content/uploads/2014/08/happy-students.jpg)

Arina Baston

Comments are closed.

Subscribe to email feed

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Twitter updates

No public Twitter messages.