Conexiuni

O sursă de încredere

#1 Oportunități Europene – cursuri de formare

În timpul studenției, dar chiar și după aceasta, există mereu nevoia de a acumula și mai multă informație sau de a realiza lucruri deosebite în timpul nostru liber. Deși există această dorință, foarte multe persoane se lasă pierdute în procesul de căutare a posibilelor oportunități. Dar fără a mai fi nevoie de căutări excesive, oamenii ar trebui să se oprească cu gândul la un singur aspect: facem parte din Uniunea Europeană. Acest lucru însemnă că, nu numai că am aderat la un grup de țări care urmăresc să se sprijine, ci și faptul că în interiorul acestei Uniuni se petrec lucruri adresate direct oamenilor.

Pentru a înlătura ambiguitatea, mă refer în mod direct la faptul că Uniunea Europeană oferă câteva facilități care nu trebuiesc ratate. Pe lângă popularele programe de studiu din timpul studenției, mai sunt necesar de amintit cursurile de formare, EVS-urile, care se traduc ușor ca European Voluntary Service și training-uri. Fiecare dintre aceste programe se poate desfășura în diferite domenii, în diferite țări, în funcție de pasiunile, dorințele și preocupările participantului.

Pentru început, cursurile de formare vor fi cele care se vor afla în discuție, urmând ca celelalte două să fie discutate în viitoare articole.

Aceste cursuri de formare oferite de Uniunea Europeană, se bazează în principal pe educație non-formală, livrată de un formator. Adică se elimină presiunea pe care un profesor o exercită. Iar pentru că este educație non-formală, în astfel de proiecte pot participa persoane de la vârsta de 13 ani până la cea de 35. Iar pentru că registrul de vârstă este atât de extins, în cadrul acestor proiecte pot fi abordate nenumărate teme, de la cultură, la educație, de la sport, la discriminare de orice natură. Practic, în cadrul acestor cursuri, informația livrată se poate întinde pe orice domeniu în care o anumită persoană simte că și-ar dori să aducă câteva îmbunătățiri.

Un lucru absolut minunat al acestor tipuri de cursuri este faptul că, de cele mai mult, au loc în locații foarte bine alese și, cel mai important, aduc împreună oameni din nenumărate țări. Ca o recomandare din partea redacției, dacă vă hotărâți să aplicați pentru astfel de cursuri, căutați-le pe acelea care au cât mai multe țări implicate. De ce ați vrea să faceți acest lucru? Nu ar trebui să existe motivație mai mare decât aceea că, timp de o săptămână sau poate chiar și mai mult de atât, veți locui, mânca, interacționa, participa la evenimente și a face schimb de cultură cu oameni din țări la care nici nu v-ați gândit că ați putea ajunge.

Dar de ce această experiență alături de oameni din alte țări este atât de valoroasă? Schimbul intercultural este cel mai minunat. Poți afla direct de la oameni ce se petrece în țara din care vin, care sunt tradițiile, cum este societatea și cât de delicioasă este mâncare. Totodată, un lucru extrem de important ce are loc în timpul interacțiunii cu oameni din alte țări, este faptul că-ți lărgești orizontul. Viziunea asupra lumii diverge, iar pâlnirea de percepere a realității se mărește și se îmbogățește cu noi cunoștințe.

Iar pentru că într-o astfel de experiență, învățarea și schimbul intercultural nu sunt singurele două lucruri cu greutate, trebuiesc amintite și relații ce se vor forma. În timpul petrecut cu ceilalți participanți din alte țări, cel mai probabil că veți vedea formându-se unele dintre cele mai minunate și puternice prietenii, cu oameni din țări îndepărtate, cu care veți simți nevoia să păstrați constant legătura.

Andrei Trifănescu

Comments are closed.

Subscribe to email feed

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Twitter updates

No public Twitter messages.