Conexiuni

O sursă de încredere

Metalimbajul

Dacă ar fi să trăim într-o lume în care am avea timp să analizăm înțelesul fiecărui cuvânt, de a înțelege fiecare nuanță din spatele conținutului, de a înțelege semnificația dincolo de cuvinte, ne-am referi la metalimbaj. Cu alte cuvinte, metalimbajul este limbajul ascuns in interiorul limbajului.

Primul studiu lingvistic despre metalimbaj îi aparține lui Josette Rey-Debove: Le : Le métalangage, scris în 1978. De-a lungul vremii, tot mai mulți lingviști s-au concentrat pe această temă și au dezvoltat diverse abordări: referențiale – care suțin că nu există metalimbaj, opacizante – care pun la îndoială existența unui limbaj primar și care afirmă că metalimbajul este infinit și, nu în ultimul rând, abordarea conciliantă care recunoaște atât existența metalimbajului, cât și a limbajului primar și suține că cele două se completează.

Toate actele de persuasiune, de manipulare, clișeele și altele, au la bază metalimbajul. Dacă acesta ar fi eliminat, toate conversațiile ar fi lipsite de dinamică, ar fi scurte, tăioase și obiective. Prin urmare, tot ceea ce comunicăm de fapt, e ceea ce nu ne dăm seama. Într-o conversație, dacă ne concentrăm numai pe seminificația cuvintelor, vom descoperi că efectul acestora este de doar 7%.

Metalimbajul vine în susținerea limbajului non-verbal și paralimbajului. Într-o conversație, paralimbajul (tonul, inflexiunile vocii) semnifică 38%, pe când cea mai mare pondere este deținută de limbajul non-verbal (ținută, vestimentație, poziția membrelor, mimică, gestică etc) – 55%.

Analiza de metalimbaj încearcă să evidențieze, pe lângă adevăratul sens al cuvintelor, starea de spirit, personalitatea celui care formulează mesajul. Conform specialiștilor, cele mai des întâlnite metacuvinte sunt: ”sincer”, ”OK”, ”da”, ”doar”, ”numai”, ”încerc”, ”credeți-mă”.

Există expresii care, folosite excesiv, irită interlocutorul. De exemplu, ”Cum să zic”, ”Știți dumneavoastră”. Chiar și formulele de adresare conțin clișee, pe care le rostim involuntar. Expresiile standard folosite în companii, în corespondență sunt un exemplu valoros de matealimbaj.

Unu truc de manipulare prin metalimbaj este tendința de a accentua un cuvânt pentru a determina interlocutorul să adopte un anumit comportament sau să aibă o anumită reacție față de un anumit eveniment.

Atunci când dorim să folosim expresii care conțin metalimbaj trebuie să ținem cont de ce ne dorim să obținem. Prin alegerea cuvintelor pe care le considerăm perfecte pentru contextul conversației în care ne aflăm, putem dezvălui despre noi dacă suntem autentici, clari, ascunși, plăcuți, imaginativi sau creativi. Pentru a menține o conversație eficientă e indicat să renunțam la structuri stereotip și să fim cât mai originali.

Ioana Duca

Comments are closed.

Subscribe to email feed

  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Twitter updates

No public Twitter messages.